Kontaktformulär

Skicka e-post till info@outinenspotatis.se

Sök

Sedelärande historier som smittar av sig

Hur många av oss har inte njutit av goda sedelärande historier och tänkt att just denna ska jag komma ihåg och berätta för andra vid en trevlig måltid? En god potatispastor har alltid en eller flera sedelärande historier i rockärmen, redo att ta fram vid exakt rätt tillfälle. Här kommer några. Varsågod.

Erfarenhet - att gå på vatten

 

Renar tänker inte som människor

Detta är en sedeslärande historia berättad av Gunnel Simu, kommunalråd i Haparanda.

"När jag fick vara med och inviga Nationalparken i skärgården så hade vi väldigt mycket besökare, bla samer, folk från Näringslivet och många lokala intressenter. Vi diskuterade mycket om hur vi tex skulle skydda skärgården från att få in nya växter - för vi vill ju att skärgården ska vara så som den är, med dom växter som tillhör den faunan.

Vi talade om rennäringen och hur detta med nationalparken kunde påverka samerna och deras arbete. När vi då kom att prata om renarna så kom det upp flera idéer om hur vi skulle göra. Nån hade kommit på att man kunde mata renarna på isen. Ställ ut renställen med mat och ätbart åt dom så dom äter på isen och på detta vis undvika att få annan växtlighet till skärgårdsöarna.

Den ena idén efter den andra kom och en mycket lugn och tålmodig samisk man lyssnade. Till slut säger han:

"ja, nog kan vi mata renen på isen, men renen kanske inte vill äta där. Renen tänker inte som vi"

Detta är en liten historia som jag tar med mig från många av mina möten med människor" säger Gunnel och ler.

Att hålla sig frisk och sund

Detta är en sedeslärande historia berättad av Per-Ola Eriksson, landshövding i Norrbottens län. P-O hade vid ett läkarbesök fått rådet att ändra på kosten, kanske äta mindre potatis för att nämna något...
P-O berättade då till läkaren att det kan inte vara rätt. Han känner en mycket gammal man från sina hemtrakter i Källsjärv som för första gången var tvungen att uppsöka läkare på närmaste vårdcentral för några småkrämpor.

Läkaren frågade den gamle mannen varför man inte kunde hitta honom i läkarjournalerna. 

- "Vad är en journal för någe?" undrade den gamle.  

- "Det är anteckningar om vad som hände när du var till läkare eller vårdcentral senast. Eller har du varit på någon annan vårdcentral ?" undrade läkaren.

- "Näää jag har aldrig tidigare varit hos varken läkare eller syster…" sa den gamle till den mycket förvånade läkaren eftersom mannen ändå var 85+ år gammal.

Läkaren var tvungen att fråga hur han hade kunnat vara så frisk så länge i så hög ålder.

- "Ja int vet ja men jag äter Potatis och Saltsill varje dag.. "

P-O äter potatis nästan varje dag.

Recept»Sedelärande historier

Recept

Nyheter

Outinens - Fredagsmys

torsdag 27 april 2017

För ett år sedan tog Kalle Outinen det stora språnget till vita duken som stjärna i sina egna reklamfilmer. Och som alla ... Läs hela artikeln

Julen är barnens högtid

torsdag 22 december 2016

Vi vill att så många barn som möjligt ska kunna fira många jular framöver. Läs hela artikeln

Fler nyheter