Kontaktformulär

Skicka e-post till info@outinenspotatis.se

Sök

Vi är potatispastorer!

Vi på Outinens Potatis älskar potatis. I alla former och förpackningar. När vi drömmer så finns potatis med. Gissa vad vi äter? Vilken ingrediens finns med när vi provsmakar maträtter på vår lunch? Pratar någon om produktutveckling så fortsätter våra tankar kring hur mycket mer som kan göras när det gäller potatisprodukter. Minns någon batik-tryck som var populärt på 1970-talet, med stämplar gjorda av potatis? Härliga tider. Vem kan man kontakta om ens barn inte förstår hur nyttigt det är med potatis? Givetvis en potatispastor.

För oss är potatis en del i ett större sammanhang. Tillagningen av måltiden med äkta kvalitets-ingredienser, ätandes den njutningsfyllda måltiden med det trevliga sociala umgänget. Gillar man allt detta och samtidigt har passionen kring potatis som smittar av sig till omgivningen, då är man en potatispastor. Välkommen till det glada gänget. Vi blir bara fler och fler.

Här är några officiella potatispastorer

FörhandsgranskaGunnel Simu, kommunalråd i Haparanda. Potatis är kärlek för Gunnel. Potatis är viktigt för henne och den är både bas och finess i maten. Gunnel och hennes man gillar att laga mat hemma. Hennes man har skrivit flera kokböcker och de samlar gärna vänner och familj till umgänge kring mat och gärna någon sedelärande historia. Hon tycker det är viktigt att kunna variera mat och potatis är just en sån produkt som man kan variera i det oändliga. Gunnel läser gärna recept, söker efter nya rätter att prova. Samtidigt ska det var enkelt. Enkelt att laga och då blir det också godast. Kolla in hennes eget potatisrecept Potatispuckar á la Gunnel. Potatis är kärlek!. 

FörhandsgranskaPer-Ola Eriksson, f.d. landshövding Norrbottens län. En äkta potatisälskare och en sann potatispastor, full av historier som smittar av sig. P-O berättar gärna om hans förhållande till potatisen. Han äter mycket potatis, odlar själv blå mandel, vanlig mandel och king edward förutom det faktum att han kokar potatis i alla möjliga sammanhang. Under älgjakten tar han med sig spritköket till jakttornet för att kunna koka potatis och steka lite fläsk där han sitter i tornet. 

Helen Pettersson, produktionschef på Outinens Potatis. Mat och Helene har en nära relation, då hon jobbat inom livsmedelsbranschen hela sitt liv. Just potatis står för bas och variation, när hon klurar och funderar kring mat. Se t.ex. hennes recept Rösti med västerbottensost. Att äta potatis fast varje dag, känns bara naturligt, för det behöver aldrig bli enformigt när det kommer till denna kära knöl. Helene tycker om att trixa med bra råvaror för att komma fram till den ultimata maträtten, för ännu är den inte uppfunnen, säger hon med en klurigt leende. Utanför jobbet så fördelas dygnets timmar mellan de fyra döttrarna, mannen i hennes liv, hund och stugan. 

FörhandsgranskaSven-Eric Bucht, riksdagspolitiker från Haparanda. Årets svensk 2010. 

 
 

FörhandsgranskaSimon Laiti, känd kock från Norrbotten. Simon liksom vi tycker att det mesta är ogjort när det gäller potatisläckerheter, har därför bidragit med ett antal fina recept för vardag och fest.
 

FörhandsgranskaVigor och Meja Koski från Lidingö, blivande potatispastorer som verkligen har förstått vad deras älsklingsrecept består av.  De gillar bland annat dopp-i-kopp.

 

FörhandsgranskaEira Taipalensuu från Haparanda, älskar potatis och dialog mellan människor. Kommunikativ rastlös idéspruta med fart gillar att laga och äta Bakad potatis med Keso-kolijox!
 

FörhandsgranskaKrister Asplund, en sann potatispastor.  Han skriver i sin potatispastorsansökan "... när jag började min jobbkarriär funderade jag på om man skulle börja odla potatis, jag var intresserad av maskiner men även av potatis. Arbetet tog dock all min tid som maskinförare, sedan ryckte jag in i lumpen där jag som gruppchef fick befälet över en potatisodlare. Denna potatiskille har sedan varit en god vän och jag har fått mitt potatisintresse tillgodosett." Krister har bidragit med receptet Outinens laxgratäng.

FörhandsgranskaTommy Innala, Haparanda. Ytterligare en sann potatispastor som gillar vilt, gärna i sällskap med andra glada som både ger och hör när det gäller sedelärande historier. Han fullkomligt älskar potatisgratäng. Tommy skriver i sin ansökan "Potatis är ett ofta återkommande inslag i min matlagning. Är mycket ekonomiskt lagd (s.k. snål…) och har t.o.m. blivit övertygad  att köpa färdig gratäng som jag fattat tycke för tillsammans med en underbar viltprodukt från Polarica. Vilthack artnr 322151."

FörhandsgranskaErik den vilde kocken Brännström, en kock med ständig längtan efter potatis. Hans potatispastorsansökan lyder "Jag är uppväxt i en riktig potatis familj vilket har påverkat mig i stor grad under min tid som kock. Potatis är något av ett kulturarv som är viktigt att bevara till kommande generationer. Jag lagar ofta potatis och det är ett livsmedel du verkligen kan experimentera med! Jag minns så väl i dag när vi plockade potatis hela familjen på hösten. Efter en lång dag ute i landet så fick man koka lite färsk mandel-potatis och en rejäl klick smör och bara lite salt och peppar. Sedan mosade man ut detta på ett ljusugnsbörd. Det var gott!" Erik har bidragit med receptet Dopp-i-kopp 2.0 .

Vill du bli en officiell potatispastor?

Har du det som krävs, det vill säga:

1. Ett utmärkt förhållningssätt till potatis som du kan beskriva i skrift för oss
2. En bra sedelärande historia som förgyller måltiden för alla runt bordet
3. Ett potatisrecept med tillhörande bild som du tycker fattas i vår receptbank
4. En bild på dig (se bilder ovan) med minsta sidbredd på ca 960 pixlar

då ska du inte tveka en sekund till. Potatisälskare runt hela världen väntar på dig. Fyll i formuläret med allt det som krävs ovan och skicka iväg. Du får givetvis en helfräsch tröja från oss som bevis att du har upphöjts till potatispastor plus att vi publicerar dig på denna webb och på vår facebook-sida.

Därför är potatis bra för alla och alla måltider

Vanlig kokt potatis har ett relativt högt glykemiskt index (GI), nästan i nivå med det för vanligt bröd. Dett har orsakat tivivel om potatisens lämplighet i kosten. "Andelen upptagbara kolhydrater är mindre än hälften jämfört med bröd. Blodsockerhöjningen för kokt potatis hamnar därför på relativt låga värden i nivå med dem för ris och pasta. Potatis är dessutom mer mättande än de flesta andra livsmedel.", säger Göran Pettersson, professor i kemisk miljövetenskap på Chalmers.

Potatispastorer på facebook

Gilla och bli en potatispastor, följ oss på facebook och deltag i dialogen.

 

Om Outinens Potatis»Potatispastorer

Om Outinens Potatis

Nyheter

Outinens - Fredagsmys

torsdag 27 april 2017

För ett år sedan tog Kalle Outinen det stora språnget till vita duken som stjärna i sina egna reklamfilmer. Och som alla ... Läs hela artikeln

Julen är barnens högtid

torsdag 22 december 2016

Vi vill att så många barn som möjligt ska kunna fira många jular framöver. Läs hela artikeln

Fler nyheter